olej
Zdrowie

Oleje o cudownych właściwościach

Zastanawiasz się, który olej jest najlepszy i który powinieneś stosować w swojej kuchni? Oczywiście, na rynku istnieje ich bardzo wiele. Przestawiamy oleje, które są najzdrowsze, doskonale smakują a wręcz mają właściwości lecznicze.

Najcenniejsze i najzdrowsze oleje

Najzdrowsze są oleje, które są tłoczone na zimno. Otrzymywane są one dzięki mechanicznemu wyciskaniu roślin oleistych. Należą do nich oliwa z oliwek, olej sojowy, czy nawet olej z konopi. Który z olei warto używać, aby cieszyć się jego smakiem, oraz mieć pewność, że jest zdrowy?

  • Olej z orzechów laskowych

Olej z orzechów laskowych jest tłoczony na zimno. Ma delikatny orzechowy smak i żółty kolor. Znakomicie nadaje się jako składnik ciast, lodów czy też deserów. Jeżeli spożywamy go regularnie obniża ciśnienie krwi a także doskonale nawilża skórę.

  • Olej z orzechów ziemnych

Olej otrzymywany z orzechów ziemnych również uzyskiwany jest poprzez tłoczenie na zimno. Ma żółty kolor oraz intensywny smak. Jeżeli jest rafinowany wówczas jest pozbawiony smaku, dlatego łatwo to poznać. Doskonale wpływa on na odchudzanie, ponieważ zapewnia nam uczucie sytości. Dodatkowo ma działanie antynowotworowe i wspomaga układ nerwowy.

  • Olej arachidowy

Ten rodzaj oleju jest bardzo ceniony i chętnie używany do surówek czy dressingów. Udowodniono, że ma działanie antynowotworowe, a także zawiera znaczną ilość magnezu, przez co wspomaga układ nerwowy. Ten rodzaj oleju pozytywnie wpływa również na skórę.