czarny bez
Zdrowie

Owoce czarnego bzu – przepis na syrop

Niebawem zbliża się sezon zbierania owoców czarnego bzu, a następnie robienie z nich pysznych i zdrowych przetworów. Owoce czarnego bzu powoli zdobią krzewy czarnymi barwami. Czas więc zaplanować okres na zbiory a następnie na przetworzenie ich, aby były smakowite i służyły naszemu zdrowiu.

Zalety owoców czarnego bzu

Czarny bez a przede wszystkim jego owoce są niezwykle cenne dla naszego zdrowia. Zawierają w swoim składzie bardzo dużą ilość witaminy C a także witamin z grupy B. Dodatkowo są one bogate również w olejki eteryczne a także kwasy organiczne. Owoce czarnego bzu przede wszystkim działają napotnie, przeciwbólowo, a to z kolei sprawia, że stosowane są w stanach grypowo-przeziębieniowych. Oczywiście można pić sok z owoców czarnego, bzu, które wcześniej są suszone, ale także przygotowywać z nich soki, które następnie rozcięcia się z wodą. Tego typu soki doskonale sprawdzają się w walce z zatokami, a także wzmacniają układ odpornościowy.  Sok z czarnego bzu działa także moczopędnie i ułatwia odkrztuszanie.

Jak przygotować sok z czarnego bzu?

Aby przygotować sok z owoców czarnego bzu potrzebujemy kilogram bardzo dojrzałych owoców oraz ½ litra wody.  Owoce musimy oderwać od szypułek a następnie wypłukać. W dalszej kolejności gotujemy wodę. Do wrzątku wrzucamy owoce i gotujemy około 20 minut. Następnie przecieramy owoce przez sito i otrzymany sok jeszcze raz zagotowujemy. W ostateczności przelewamy go do wyparzonych butelek i natychmiast zakręcamy.