dodatki E
Zdrowie

Czy wzmacniacze smaku są szkodliwe dla zdrowia?

Współcześnie do żywności dodawane są bardzo różnorodne substancje, które mają za zasadnie spełniać różnorodne funkcje. Jedną z tego typu substancji są polepszacze smaku, dzięki którym jedzone przez nas potrawy są po prostu o wiele smaczniejsze. Czy jednak polepszacze smaku nie są dla naszego organizmu po prostu szkodliwe i czy nie stanowią zagrożenie dla zdrowia?

Dodatkowe substancje w żywności

Obecnie nie ma wręcz produktu żywnościowego, który nie byłby uzupełniony składnikami chemicznymi i polepszaczami smaku. Ze względu technologicznego ma to swoje uzasadnienie, jednakże ulepszona sztucznie żywność może być po prostu niezdrowa, wywoływać wiele groźnych chorób, a w tym także nowotwory.

Najczęściej w kupowanej przez nas żywności odnajdziemy dodatki takie jak:

  • E620 – kwas glutaminowy,
  • E621 – glutaminian monosodowy,
  • E626 – kwas guanylowy,
  • E627 – guanylan disodowy,
  • E630 – kwas inozynowy,
  • E631 – inozynian disodowy.

Innymi związkami są również octan cynku czy glicyna. Polepszacze smaku dodawane są dlatego, aby zachęcić nas do konsumowania produktu, a tym samym zwiększenia sprzedaży. Często jednak nie zdajemy sobie sprawy, że są one naprawdę bardzo groźne dla naszego zdrowia, a nawet w konsekwencji życia.

Czy wzmacniacze smaku można określić jako szkodliwe?

Coraz częściej podejmowany jest temat o tym, czy wzmacniacze smaku można określić jako szkodliwe? Okazuje się że najczęściej stosowany glutaminian to aminokwas pobudzający, który oddziałuje negatywnie na funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego. W organizmie tworzą się złogi i zanieczyszczenia a te z kolei mogą tworzyć bardzo groźne choroby, w tym nowotwory.