Współcześnie do żywności dodawane są bardzo różnorodne substancje, które mają za zasadnie spełniać różnorodne funkcje. Jedną z tego typu substancji są polepszacze smaku, dzięki którym jedzone przez nas potrawy są po prostu o wiele smaczniejsze. Czy jednak polepszacze smaku nie są dla naszego organizmu po prostu szkodliwe i czy nie stanowią zagrożenie dla zdrowia?
Dodatkowe substancje w żywności
Obecnie nie ma wręcz produktu żywnościowego, który nie byłby uzupełniony składnikami chemicznymi i polepszaczami smaku. Ze względu technologicznego ma to swoje uzasadnienie, jednakże ulepszona sztucznie żywność może być po prostu niezdrowa, wywoływać wiele groźnych chorób, a w tym także nowotwory.
Najczęściej w kupowanej przez nas żywności odnajdziemy dodatki takie jak:
- E620 – kwas glutaminowy,
- E621 – glutaminian monosodowy,
- E626 – kwas guanylowy,
- E627 – guanylan disodowy,
- E630 – kwas inozynowy,
- E631 – inozynian disodowy.
Innymi związkami są również octan cynku czy glicyna. Polepszacze smaku dodawane są dlatego, aby zachęcić nas do konsumowania produktu, a tym samym zwiększenia sprzedaży. Często jednak nie zdajemy sobie sprawy, że są one naprawdę bardzo groźne dla naszego zdrowia, a nawet w konsekwencji życia.
Czy wzmacniacze smaku można określić jako szkodliwe?
Coraz częściej podejmowany jest temat o tym, czy wzmacniacze smaku można określić jako szkodliwe? Okazuje się że najczęściej stosowany glutaminian to aminokwas pobudzający, który oddziałuje negatywnie na funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego. W organizmie tworzą się złogi i zanieczyszczenia a te z kolei mogą tworzyć bardzo groźne choroby, w tym nowotwory.