Mięta pieprzowa jest rośliną wieloletnią. Kwitnie od czerwca do sierpnia oraz występuje w kilku odmianach. Niegdyś uważano, że mięta pobudza mózg. Dziś mięta należy do najbardziej znanych roślin o właściwościach leczniczych.
Surowiec leczniczy w mięcie
Surowcem leczniczym w mięcie są liście, które zawierają mentol w olejku eterycznym. Dodatkowo zawiera ona również:
- Kwas askorbinowy
- Karoten
- Rutyna
- Betaina
Z mięty otrzymuje się szereg różnorodnych preparatów, między innymi:
- Napar
- Wodę miętową
- Pastylki
- Olejek
- Mentol
Właściwości lecznicze mięty pieprzowej
Wyciąg z mięty pieprzowej działa pobudzająco na układ nerwowy i wzmaga czynność żołądka i wątroby. Dodatkowo mięta ułatwia trawienie, pobudza łaknienie zmniejsza napięcie mięśni gładkich jelit, działa moczopędnie i antyseptycznie. Przy dużych dawkach ogranicza i hamuje senność.
Mięta w użytku zewnętrznym
Mięta jeżeli używana jest zewnętrznie ma działanie:
- antyseptyczne
- przeciwpasożytnicze
- łagodzi ból
- odstrasza owady
Olejek miętowy działa tak samo jak liście tylko nieco silniej. Jeżeli stosujemy ją w postaci aerozolu, wówczas jest środkiem antyseptycznym. Mentol działa przeciwświądowo, wywołuje uczucie chłodu, zmniejsza ból i stan zapalny oraz niszczy bakterie.
Wskazania lecznicze do zastosowania mięty
Liście mięty i ich wyciągi polecane są przede wszystkim na zaburzenia trawienia. Stosuje się je w przypadku:
- bólu brzucha
- wzdęciach
- utraty łaknienia
- w stanach nieżytowych żołądka
- niewydolności wątroby
- żółtaczce
- skurczy mięśni jelit
- zaburzeniach miesiączkowania
- nerwicach wegetatywnych
Olejek mięty stosuje się doustnie tylko w bakteryjnym zapaleniu dróg żółciowych. W schorzeniach wątroby, nerek mięta dodawana jest do innych preparatów ziołowych.
Miętą można płukać także jamę ustną, smarować nos w czasie nieżytu i obrzęku błony śluzowej. Olejek można stosować przy bólach nerwowych, migrenowych, reumatycznych. W postaci pasty do zębów, czy cukierków odkaża i odświeża usta. Miętę stosuje się także w czasie kataru, jako inhalacje.
Sposób użycia mięty
Miętę można stosować na wiele różnorodnych sposobów.
W formie naparu jedną łyżkę mięty zalewa się jedną szklanką wrzątku. Popijamy po pół szklanki dziennie dwa razy w ciągu doby.
Wyciąg alkoholowy – z mięty stosujemy 20 kropli w kieliszku wody trzy razy w ciągu dnia. Jest idealny na zaburzenia trawienia.
Woda miętowa – należy macerować jedną łyżeczkę mięty w jednej szklance wody przez jedną godzinę. Stosujemy ją do płukania a także w zaburzeniach pokarmowych po 1 łyżeczce dwa razy dziennie.
Maść miętowa stosowana jest w nieżycie nosa.