mięta pieprzowa
Zdrowie

Mięta pieprzowa i jej właściwości

Mięta pieprzowa jest rośliną wieloletnią. Kwitnie od czerwca do sierpnia oraz występuje w kilku odmianach.  Niegdyś uważano, że mięta pobudza mózg. Dziś mięta należy do najbardziej znanych roślin o właściwościach leczniczych.

Surowiec leczniczy w mięcie

Surowcem leczniczym w mięcie są liście, które zawierają mentol w olejku eterycznym. Dodatkowo zawiera ona również:

  • Kwas askorbinowy
  • Karoten
  • Rutyna
  • Betaina

Z mięty otrzymuje się szereg różnorodnych preparatów, między innymi:

  • Napar
  • Wodę miętową
  • Pastylki
  • Olejek
  • Mentol

Właściwości lecznicze mięty pieprzowej

Wyciąg z mięty pieprzowej działa pobudzająco na układ nerwowy i wzmaga czynność żołądka i wątroby. Dodatkowo mięta ułatwia trawienie, pobudza łaknienie zmniejsza napięcie mięśni gładkich jelit, działa moczopędnie i antyseptycznie. Przy dużych dawkach ogranicza i hamuje senność.

Mięta w użytku zewnętrznym

Mięta jeżeli używana jest zewnętrznie ma działanie:

  • antyseptyczne
  • przeciwpasożytnicze
  • łagodzi ból
  • odstrasza owady

Olejek miętowy działa tak samo jak liście tylko nieco silniej. Jeżeli stosujemy ją w postaci aerozolu, wówczas jest środkiem antyseptycznym. Mentol działa przeciwświądowo, wywołuje uczucie chłodu, zmniejsza ból i stan zapalny oraz niszczy bakterie.

Wskazania lecznicze do zastosowania mięty

Liście mięty i ich wyciągi polecane są przede wszystkim na zaburzenia trawienia. Stosuje się je w przypadku:

  • bólu brzucha
  • wzdęciach
  • utraty łaknienia
  • w stanach nieżytowych żołądka
  • niewydolności wątroby
  • żółtaczce
  • skurczy mięśni jelit
  • zaburzeniach miesiączkowania
  • nerwicach wegetatywnych

Olejek mięty stosuje się doustnie tylko w bakteryjnym zapaleniu dróg żółciowych. W schorzeniach wątroby, nerek mięta dodawana jest do innych preparatów ziołowych.

Miętą można płukać także jamę ustną, smarować nos w czasie nieżytu i obrzęku błony śluzowej. Olejek można stosować przy bólach nerwowych, migrenowych, reumatycznych. W postaci pasty do zębów, czy cukierków odkaża i odświeża usta. Miętę stosuje się także w czasie kataru, jako inhalacje.

Sposób użycia mięty

Miętę można stosować na wiele różnorodnych sposobów.

W formie naparu jedną łyżkę mięty zalewa się jedną szklanką wrzątku. Popijamy po pół szklanki dziennie dwa razy w ciągu doby.

Wyciąg alkoholowy – z mięty stosujemy 20 kropli w kieliszku wody trzy razy w ciągu dnia. Jest idealny na zaburzenia trawienia.

Woda miętowa – należy macerować jedną łyżeczkę mięty w jednej szklance wody przez jedną godzinę. Stosujemy ją do płukania a także w zaburzeniach pokarmowych po 1 łyżeczce dwa razy dziennie.

Maść miętowa stosowana jest w nieżycie nosa.