dieta bezglutenowa
Zdrowie

Dieta bezglutenowa

Można powiedzieć, że dieta bezglutenowa jest modna. Na każdym kroku słyszymy o szkodliwości glutenu i jego negatywnym wpływie na funkcjonowanie naszego organizmu. Produkty oznaczone taką informacją są pożądane i chętnie po nie sięgamy. Powstały nawet specjalne diety zupełnie wykluczające gluten z naszego jadłospisu. Nie jest do dieta łatwa do utrzymania, gdyż gluten jest praktycznie wszędzie. Trzeba zwłaszcza uważać na ukryty gluten, o których zupełnie nie mamy pojęcia i właściwie wcale się go tam nie spodziewamy. W niektórych chorobach dieta ta jest wręcz wymagana. Przykładem tego może być celiakia, czyli choroba trzewna podczas której spożywanie glutenu grozi zanikiem kosmówki jelitowych.

Dieta a zdrowie

Skórną postacią celiakii jest choroba Duhringa. Kolejnym przeciwwskazaniem do spożywania glutenu jest na niego uczulenie. Czasem możemy spotkać też osoby cierpiące na nadwrażliwość na gluten. W tych przypadkach dieta bezglutenowa jest konieczna, jednak nie można jest stosować bez konsultacji z lekarzem. Bardzo ważna jest diagnostyka i ustalenie czy za nasze dolegliwości jest na pewno odpowiedzialny gluten. Dieta ta właściwie nie różni się od ogólnych zasad zdrowego odżywiania. Różnica polega tylko na wyeliminowaniu z niej glutenu. Jeśli zdecydujemy się na dietę bezglutenową to powinniśmy wdrożyć do naszego jadłospisu wysokiej jakości świeże produkty spożywane w czterech do pięciu posiłków dziennie. Ważne jest, aby posiłki były spożywane z częstotliwością około trzech godzin.

Najważniejszy posiłek dnia

Śniadanie jako najważniejszy posiłek powinno zostać zjedzone najpóźniej godzinę po obudzeniu, natomiast kolacja nie później niż dwie godziny przed snem. Dieta powinna być bogata w ryby, jaja, świeże mięso, warzywa, owoce i bezglutenowe kasze. Nie należy jednak przesadzać z kupowaniem gotowych dać bezglutenowych, gdyż jest to żywność wysoko przetworzona. Sięgając po produkty ze sklepowych półek należy szukać symbolu przekreślonego kłosa. Ponieważ zboże i jego pochodne można dodać właściwie do wszystkiego, więc należy zwracać uwagę na skład nietypowych produktów takich jak gumy do żucia, lody, przyprawy, parówki czy słodycze.