żywność bez glutenu
Ekologia

Jak rozpoznać żywność bezglutenową?

Dieta bezglutenowa jest obecnie jedną z najbardziej popularnych sposobów odżywiania. Dieta taka jest już stosowana nie tylko przez osoby cierpiące na celiakię, czyli właśnie nietolerancję glutenu, ale również po prostu wśród osób dbających o zdrowe odżywianie się, lub po prostu śledzących trendy. Żywność niezawierająca glutenu jest coraz bardziej dostępna w sklepach, zarówno tych internetowych, jak i w stacjonarnych.

Bezglutenowe produkty

Produkty takie są już często dostępne na półkach, jednak nie wszystkie z nich są odpowiednie dla ludzi, którzy muszą być na ścisłej diecie bezglutenowej. Wiele produktów na pierwszy rzut oka wydają się być odpowiednie, lecz tylko dogłębne wczytanie się w skład danego artykułu może zapobiec przykrym konsekwencjom. Dlatego też osoby, które albo mają uczulenie, albo po prostu chcą żyć tym stylem życia muszą wnikliwie przeglądać etykiety, by móc wyeliminować wszystkie składniki wytwarzane ze zboża. Czasem również należy upewnić się, czy produkty nieposiadające glutenu nie były przechowywane w otoczeniu zbiorników, w których może znaleźć się ten niepożądany składnik. Przez to produkty, na które powinniśmy szczególnie uważać w diecie bezglutenowej, to m. in. płatki kukurydziane (chyba, że na opakowaniu jest symbol przekreślonego kłosa, który wyraźnie świadczy o braku glutenu), chleb kukurydziany, przyprawy czy nawet niektóre leki.

W przypadkach, gdy nie jesteśmy stuprocentowo pewni odnośnie konkretnego produktu, możemy zadzwonić na infolinię danego producenta, gdzie z pewnością uzyskamy stosowne informacje. W dzisiejszych czasach tak naprawdę każdy może sobie pozwolić na dietę bezglutenową. Warto więc może spróbować już dziś i postarać się urozmaicić i uatrakcyjnić nasz sposób odżywiania? Może właśnie to pozwoli nam odkryć swoją idealną dietę?31